19 Dørring fra Fana

 

(Foto: Adnan Icagić)

Helt fra antikken har løvehoder med en ring i munnen prydet helligdomsdører. Symbolet avspeiler aspekter som årvåkenhet og beskyttelse mot vonde makter, og slike dørringer ble av og til brukt ved edsavleggelser. Dette uttrykksfulle løvehodet med en (skadet) ring befant seg opprinnelig på døren for skipets sørportalen i Fana kirke, cirka 15 kilometer sør for Bergen sentrum. Løven har store mandelformede øyne og utstående ører. Hodet er omgitt av en krans av blomster og liljer (delvis ødelagt).

Ursula Mende daterte dørringen til andre fjerdedel av 1300-tallet og gikk ut fra en nordtysk opprinnelse, kanskje Lübeck med kretsen rundt mesteren Johannes Apengeter. Sammenlignbare, mindre stiliserte dørringer fra Lübeck er bevart i Rostock og Osnabrück. I tillegg til Lübeck var spesielt Harz-regionen (Hildesheim, Goslar, Braunschweig) et betydelig sentrum for bronsestøperi i middelalderen.

En annen dørring i kirkekunstsamlingen i Bergen kommer sannsynligvis fra sørportalen (hovedportalen) i Mariakirken i Bergen (MA 643). Likheter med dørringene i hovedportalene i domkirkene i Mainz og Essen tyder på et opphav i Rhin-området på slutten av 1200-tallet.

Nord-Tyskland (Lübeck?), 1325-1350
Fra Fana (Bergen), på museet siden 1847
Bronse, jern
H 50 x B 40 x D 13 cm
Inv. nr. MA 56